Bli en #Frisktanten Ambassadör

Vi söker fler blivande Ambassadörer. Om ditt hjärta klappar lite extra för vårt engagemang, kontakta oss genom att skicka in en intresseanmälan via vårt formulär. Lämna en motivering till varför just du skulle passa att förespråka stiftelsens ändamål, varför du brinner för barn och ungdomars hälsa!

Boka en föreläsning

  • LIVSLUST
  • FRISKTANTEN
  • Besök i skola (ej föreläsning, fysiskt informationsbesök)

För att BOKA en av våra föreläsningar eller ett BESÖK

Våra Ambassadörer

Maria Sundberg

Depressionen försvårades efter en av mina graviditeter

 

Bakgrund som forskare inom molekylär cellbiologi med två vetenskapliga doktorer som avslut. Hälsocoach och kostrådgivare med ett speciellt intresse för området ’Djup Hälsa’. Jag coachar människor i sex dimensioner av hälsa. Min övertygelse är att när en individ hittar sätt att stärka och balansera sin fysiska, mentala, känslomässiga, relationsmässiga, existentiella, och miljömässiga hälsa, ja då uppnår individen ett djupt välbefinnande.

Sedan barnsben har jag varit en passionerad idrottare och jag är idag tacksam för att ha fått chansen att testa på många olika idrotter. Idag coachar och motiverar jag människor – både vuxna och barn – att känna kraften i hur fysisk rörelse kan påverka den mentala hälsan.

 

Jag har självupplevd erfarenhet av hur näringsbrister påverkar vår mentala och fysiska hälsa efter att ha gått in i väggen några år efter en inre prestationshets, vilket ledde till sömnbrist, ätstörning, och depression. Depressionen försvårades efter en av mina graviditeter. Idag förstår jag hur graviditeten medförde en ytterligare utarmning av min redan näringsmässigt utarmade kropp och hjärna. Jag fungerade tillslut varken fysiskt eller mentalt. Denna livserfarenhet har dock gett mig chansen att söka djupare svar på vilka dimensioner av hälsa som är viktiga för att vi ska känna oss djupt hälsosamma.

 

Mitt ambition och vilja är att främja en individanpassad framtid, där jag ser testbaserad hälsa som ett starkt verktyg. När vi får data på hur saker och ting ser ut, ja då skapar vi ett medvetande som vi kan agera på. En individ kan när de vet hur de ser ut på insidan välja att justera sin kosthållning för att möta sina essentiella behov.

 

Jag vill genom att verka i denna stiftelses arbete vara med och bidra till att sprida kunskap och vetenskap hos barn och deras föräldrar om vilka biologiska byggstenar och förutsättningar våra mänskliga kroppar behöver för att vi ska känna oss djupt välmående.

 

Tack för att du tar del av informationen på denna sida.

 

Du får gärna bidra med att dela den vidare, med ekonomiskt stöd och att aktivt starta insamlingar till Insamlingsstiftelsen Heart of Sweden.

Tillsammans gör vi skillnad! – Maria

Tove Höglund

Licensierad ADHD-coach  

När jag var 43 år gammal fick jag ADHD-diagnos. Ja, det tog ett tag att smälta och jag var ledsen, arg och förbannad för att jag inte fått veta det tidigare. Tänkte att jag skulle ha sluppit så mycket psykisk ohälsa om jag bara vetat vad det var som gjorde mig annorlunda och varför jag aldrig passade in i mallen.

Tyvärr räcker det ju inte med en diagnos. Det räcker inte med medicin heller, vilket var den enda hjälp jag blev erbjuden.

Det jag tänker att jag skulle ha behövt när jag var ung var inte, “att få en diagnos och sedan alla andras förutfattade meningar om hur en person med ADHD är”. Det jag verkligen hade behövt var strategier, verktyg och en förståelse på riktigt om vad det innebär att ha ADHD och vilka enorma styrkor det faktiskt kan innebära om man får rätt förutsättningar.

Med kommande rader hoppas jag kunna bidra med något av det jag själv hade behövt som ung. Har du fler frågor är du alltid välkommen att kontakta mig!

Det första och viktigaste att komma ihåg är att ADHD handlar om dopamin. Denna signalsubstans styr initiativtagande, intresse, förmåga att organisera och prioritera, reglera känslor, arbetsminne och fokus.

Det som gäller för neurotypiska gäller alltså inte alltid oss. När någon säger ”Gör det här, så får du belöningen sen” så hjälper det inte. Vi behöver börja med dopaminet för att över huvud taget komma i gång med att göra den där grejen som ska ge oss dopamin efteråt.

 

Med denna bakgrund vill jag ge dig några peppande ord på vägen: personer med ADHD är mer kreativa än andra, det är bevisat genom forskning. Vi är bättre än neurotypiska på att hitta alternativa lösningar på problem. Det gör oss till utmärkta entreprenörer, forskare, konstnärer, författare, musiker, atleter eller vad nu ditt specialintresse är.

Något annat som är utmärkande för oss är, att även om vi inte är så bra på att göra sådant som vi tycker är tråkigt, så finns det inget stopp för hur långt vi kan nå när något verkligen intresserar oss. “Even the sky is not the limit!”

Det allra sista jag vill ge dig och som jag hoppas ska kunna finnas med dig i livet, vart det än bär, är tanken ”Var mår min hjärna bäst?” Det vill säga; i vilken miljö och med vilka typer av aktiviteter fungerar du allra bäst? I ett klassrum/kontorslandskap, utomhus, på en scen eller hemma med musik i lurarna? 

Jag tror på dig! Du kan göra och bli vad du vill!

Nathalie Törnlund

2008 blev jag klar sjuksköterska 

Med en brinnande önskan om att hjälpa andra människor, klev jag med raska kliv rakt in i akutsjukvården. Jag har tagit hand om allt ifrån nyfödda, till 100-plussare och jag har verkligen älskat det jobb jag kunnat göra på sjukhuset.

En pusselbit jag saknat är dock att få jobba mer förebyggande. Endast 3 % av svenska sjukvårdsbudgeten går till den förebyggande vården. Jag vet att vi kan göra mer.

När jag började utbilda mig inom funktionsmedicin och lärde mig mer om hur vi med hjälp av näringsrik mat kan ge kroppen ännu bättre förutsättningar för en god hälsa – då brann mitt hjärta igång. På nära håll fick jag nu bevittna hur en kropp med rätt fettsyrenivåer, rätt sorts och mängd fibrer och ökad mängd vitaminer och mineraler kan förhålla sig till olika utmaningar och faktiskt fungera normalt.

En annan del jag brinner för är den mentala hälsan. Efter att ha blivit medveten om hur mitt eget negativa självprat påverkat så många områden i mitt liv – så ligger mycket av mitt fokus idag även på mental styrka. Att hjälpa människor älska och bli trygg i sig själv.

Att se till att kroppen och hjärnan fungerar optimalt och sedan fylla den med ett mindset som gynnar både sig själv och omgivningen – det unnar jag alla.

 

Tack du tar del av informationen på denna sida.

Du får gärna bidra med att dela den vidare, med ekonomiskt stöd och att aktivt starta insamlingar till Insamlingsstiftelsen Heart of Sweden

Elina Carblom

”Vi har två hem, vår kropp och vår gemensamma jord”​

Detta citat har legat till grund för många av mina val genom livet.

Jag är trebarnsmamma, hälsoentreprenör, föreläsare och utbildad nutritionist. Genom hela mitt liv har jag haft en vilja och ett driv att vara med och skapa förändring i samhället. Jag känner att vi alla, var och en, har ett eget ansvar att ta hand om oss själva. På vägen har jag fått erfara att det inte alltid är så enkelt, mycket styrs genom politik och ekonomi där våra val ofta påverkas genom olika media och reklam.

Mitt stora driv uppstod i samband med att jag 2007 läste boken ” Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik av författaren Mats-Erik Nilsson. Jag ville skaffa mig en förståelse för hur kroppen reagerar när den får i sig alla dessa ”onaturliga” ämnen som Mats-Erik tog upp i boken. Jag hade även sedan tidigare gått och tänkt på varför fler och fler drabbades av mental och fysisk ohälsa och varför ohälsan började bli vanligare även hos yngre människor. Frågor som väckets hos mig var hur stor del har detta hade med maten vi åt att göra och sättet vi lever på idag? Min nyfikenhet för området och min vilja att förstå och lära mig mer ledde till att jag utbildade mig till Nutritionist.

Efter examen blev jag mamma till vår första pojk och 13 månader senare kom hans två bröder. Jag drabbades då tyvärr av en förlossningsdepression och något år senare fick en av mina söner kraftiga aggressionsutbrott och svårt med koncentrationen. Under flera år sökte jag efter lösningar, för att lösa vår situation, för att skapa ett hållbart liv med familjen i behåll. Om jag kunde hamna här som mamma och vi som familj, så hade garanterat fler andra familjer det också tufft. Kunskapen jag förvärvade gav mig drivet att vilja hjälpa fler, jag ville inte att någon annan familj skulle behöva gå igenom det vi som familj fått uppleva.

Jag läste på om allt från kemikalier till matens påverkan på vår mentala hälsa. All min efterforskning och kunskapsinhämtning har guidat mig genom våra snår och utmaningar och lett mig till det jag arbetar med idag; funktionsnäring och testbaserad hälsa. Funktionsnäring hjälper oss att fylla igen de hål som vår matindustri har skapat, och det som var avgörande för både mig och min sons tillfrisknande och hälsa.

Idag brinner jag för att utbilda och inspirera människor till att ta det egna ansvaret för sin hälsa. Barnens hälsa och framtid ligger i våra händer och det är dags att tillsammans ställa allt till rätta.

Tack för att du tar del av informationen på denna sida.

Du får gärna bidra med att dela vidare, med ekonomiskt stöd och att aktivt starta insamlingar till insamlingsstiftelsen Heart of Sweden.

Marjam Ott

Allt fler barn i vårt samhälle mår dåligt och det måste vi ändra på​

Jag är trebarnsmamma, diplomerad nutritionist, certifierad HRV-tränare,

samt tidigare gymnastik och danslärare.

Jag har även ett förflutet i forskarvärlden med en doktorsexamen i bakfickan och 20 års slit med att försöka förstå hur kroppens celler, framförallt immunförsvaret reagerar på “främmande material”.

Dessa material var framförallt ämnade att ersätta skadad vävnad, såsom ben, tänder och brosk i form av proteser och implantat.

Med tiden ökade min förståelse för de sjukdomar som var grunden till en stor del av vår forskning och jag insåg sakta men säkert att ett preventivt synsätt i många fall skulle kunna förhindra onödigt lidande och svåra operationer. Med hjälp av förebyggande livsstilsförändringar som kost och fysisk aktivitet kan man i många fall förhindra vissa av dessa problem som ofta orsakas av näringsbrist och inflammationer.

Som nutritionist brinner jag för att skapa en ljusare framtid för våra barn, framförallt vad gäller näringsintag, fysisk aktivitet och stresshantering, eftersom dessa har en så stark koppling till både vårt psykiska och fysiska välmående.

Allt fler barn i vårt samhälle mår dåligt och det måste vi ändra på!

Jag är stolt och glad över att ha fått möjlighet att vara en del av denna stiftelse och ser fram emot att vårt samhälle förändras i takt med ökad kunskap och förståelse.

Tack för att du tar del av informationen på denna sida.

Du får gärna bidra med att dela den vidare, med ekonomiskt stöd och att aktivt starta insamlingar till Insamlingsstiftelsen Heart of Sweden.

Tillsammans gör vi skillnad! – Marjam

Camilla Gyllensvan

Hur svårt kan det vara?​

Jag heter Camilla Gyllensvan, jag drivs av utveckling och möjliggörandet att ge fler tillgång till kunskap, på ett enkelt och lätt sätt, ligger mig varmt om hjärtat. I dagens högteknologiska samhälle där vi kan hitta information inom några knapptryck, så ökar behovet att på ett lätt och på rätt sätt förmedla relevant information.

Genom hela livet har jag drivits nyfikenhet och lärandet, att se samband och förstå hur allt hänger ihop. När jag växte upp tillhörde jag dem som hade förmånen att bli serverad mat från skog och åker. Något jag tyckte var rätt tråkigt och när jag som vuxen kunde välja annat blev det många gånger en kost som skapade en hel del obalans och smärta. Detta ledde till en hel del ohälsa i mitt liv. Mitt intresse för hälsa och vändpunkt kom efter många års letande och många olika behandlingar senare. ”Att hitta det vi brinner för djupt i vårt hjärta och sedan använda det som bränsle, till att ta action, få eld i baken, brotom nu”.
När jag inte kunde få svar på de frågor jag hade började jag istället utbilda mig inom positiv psykologi. Då fick jag också insyn i att arbeta med hela människan. Att gå förbi symtomen, och ta tag i det verkliga problemet, för att på så sätt hjälpa mina klienter till helhets hälsa.

Genom mitt arbete som internationell utbildare i NLP Hypnos, andra tekniker så väl som KBT terapeut, har jag fått äran att möta många människor genom livets alla skeenden. Ett av mina expertområden är framförallt sömn och hur vi kan skapa förutsättningar att vara mer vakna. Min egen upplevelse av att ha en kropp och knopp i balans efter många års ohälsa har gett mig en ny syn på vad helhets hälsa innebär. Utifrån ett mentalt hälsoperspektiv ger det helt nya möjligheter att arbeta med, den idag, allt mer ökande mentala ohälsan bland framförallt barn och ungdomar.

Så vad har det med att tända en eld i människors hjärtan? Jo tillsammans kan vi göra en betydande skillnad i var och ens liv. Vi kan utbilda andra genom att själva vara föredömen och inspirera nästa generation. Genom att arbeta med det jag brinner för och kan bidra med i denna styrelse kan vi flytta den glöden, och då tillsammans känner jag att vi kan skapa förändring på allvar, inte bara här och nu utan också för flera generationer framöver.

Om du som jag brinner för att sprida kunskap och vill göra skillnad. Då kan du stötta Insamlingsstiftelsen Fisktanten informerar genom att tex starta en insamling, fira någons högtidsdag genom en donation eller bidra ekonomiskt för att fler barn och ungdomar ska må och fungera bättre.

Tack du tar del av informationen på denna sida.

Du får gärna bidra med att dela den vidare, med ekonomiskt stöd och att aktivt starta insamlingar till Insamlingsstiftelsen Heart of Sweden.

Tillsammans gör vi skillnad! Camilla

Tina Westberg

Att vår egen hälsa är viktig det förstår vi nog alla.​

2003 diagnostiserades jag med en godartad hjärntumör, vilket naturligtvis var tufft. Återkommande operationer och strålningar gjorde att min kropp blev svag.

Jag förstod att livet är till för att levas och jag behövde lära mig massor, så under de senaste 17 åren har jag tillbringat till att plugga och förkovra mig inom hälsa och välmående.

Jag utbildade mig till personlig tränare och kostrådgivare, med en passion att föra kunskap vidare till mina medmänniskor.  Idag är min mission att hjälpa människor till en bättre hälsa, insikten i förståelsen att vi behöver ta hand om oss själva för att vi ska kunna leva ett långt och friskt liv.

Genom den här stiftelsen ser jag en fantastisk möjlighet att göra skillnad för mina medmänniskor. Det ska verkligen bli roligt och spännande!

Tack för att du tar del av informationen på denna sida.

Du får gärna bidra med att dela den vidare, med ekonomiskt stöd och att aktivt starta insamlingar till Insamlingsstiftelsen Heart of Sweden.

Tillsammans gör vi skillnad! -Tina

Annika Hillgren

Ohälsan knackade på dörren och plötsligt vände livet snabbt!

Att brinna för något har alltid varit min stora drivkraft och det är då jag mår som allra bäst. Jag idrottade nästintill heltid fram till 19år, blev mamma och utbildade mig sedan till lärare. Mitt brinnande intresse för inredning och gamla vackra möbler ledde till ett företag som jag drev i många år.

Ohälsan knackade på dörren och plötsligt vände livet snabbt!

Min allra bästa vän, jag kallar henne ”storasyster” fick cancer och lämnade oss 2016.
Idag finns hon med mig varje dag och jag lovade henne att fortsätta att sprida den kunskap hon fann i samband med sin resa.

Allt har sin tid och jag följer mitt hjärta. Hälsointresset tog över och jag kände att jag ville bidra, framförallt till barn och ungdomar. Mitt mål är att kunna hjälpa barn och ungdomar att hitta sin inre stjärna, tro på sig själva, följa sitt hjärta, våga följa drömmar och stråla!

Idag jobbar jag som lärare och jag känner att jag just nu är på rätt plats. Barn har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag blev mamma när jag var 22år.

Till hälsa hör även den mentala hälsan och det är något många människor tampas med idag. Livet har inte alltid varit någon dans på rosor och med för många bollar i luften, utan att stanna upp och lyssna på sig själv och kroppens signaler ledde till både depression och utmattningssyndrom.

Nu när livskraften återanvänt, kan jag också känna tacksamhet för det jag gått igenom. Det har förändrat mig och jag kan se på livet med andra ögon. Därav har det också blivit en hjärtesak, ett kall att kunna bidra till andra som behöver komma över på livets ljusa sida.
Jag tror på att det tunga vi går igenom har ett syfte som i slutändan är gott och att vi är här på Jorden av en mening!

Idag har jag fått en till av livets vackraste gåvor, jag har nyligen blivit farmor till en underbar liten tjej! Det är så magiskt och jag känner en enorm tacksamhet!

Låt oss tillsammans skapa det våra barn förtjänar, en framtid med mer hälsa och hållbarhet i vår värld.

Tack för att du tar del av informationen på denna sida.

Du får gärna bidra med att dela den vidare, med ekonomiskt stöd och att aktivt starta insamlingar till Insamlingsstiftelsen Heart of Sweden.

Maria Johansson

Jag var nybliven sjuksköterska 2008 och samtidigt småbarnsmamma.

Jag lockades av det akuta och läste in en specialistutbildning inom akutsjukvård, men valde ändå att arbeta med de lite mer vardagliga bekymmer som patienter söker vård för hos sin lokala vårdcentral. Detta passade bra in i min familjesituation med små barn. Med tiden växte ett intresse att inte bara dämpa symtom med mediciner. Jag har alltid varit nyfiken och ofta ställt frågan ”varför” och funderade oftare på vad orsaken kunde vara till symtomet

Inom funktionsmedicinen har jag hittat vad jag sökt. En förståelse för vårt ursprung och intresse för orsak till varför en person inte mår bra. Nu är jag snart färdig med ytterligare en vidareutbildning för vårdpersonal och denna gång inom funktionsmedicin och jag kan inom kort titulera mig Kost- & Hälsocoach. Jag har alltid varit intresserad av matlagning, men hur mycket vår kost påverkar vår hälsa gick verkligen upp för mig när jag läste Maria Borelius bok ”Hälsorevolutionen”. Då insåg jag hur mycket vi själva kan påverka. Det här var startskottet för mitt idag brinnande intresse för kost och hälsa. Idag har mina barn hunnit bli unga vuxna. Att genom åren fått följa dem och deras vänner och alla utmaningar ungdomar ställs inför och att på nära håll få se vilken skillnad rätt näring kan göra både för fysisk och mental hälsa är spännande. Idag arbetar jag som entreprenör inom området hälsa och delar gärna med mig av de kunskaper jag tagit till mig genom min nyfikenhet och studier. Jag tar tillvara mina kunskaper som sjuksköterska och försöker kombinera detta med en holistisk syn på hälsa och vill idag gärna kalla mig för Frisksköterska istället. Jag känner mig privilegierad att få vara med som ambassadör för stiftelsen Heart of Sweden och blir glad om du vill dela innehållet och sprida dess budskap.

Tillsammans gör vi skillnad! – Maria

Scroll to Top